Μοντέλο ΤΑΙΠΕΔ προωθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση όλων των δημόσιων και δημοτικών ιαματικών πηγών, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση δημάρχων των οποίων οι δήμοι έχουν στην ευθύνη τους και λειτουργούν ιαματικά λουτρά. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Τουρισμού παρέδωσε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ένα άτυπο σχέδιο νόμου στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας υπό τον τίτλο "Ιαματικές Πηγές Ελλάδος".
Σύμφωνα με όσα περιέχονται σε αυτό το προσχέδιο νόμου η ΙΠΕ ΑΕ θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του υπερταμείου, και με την υπογραφή μιας ΚΥΑ μεταξύ των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών θα παίρνει τη διοίκηση – διαχείριση και τα περιουσιακά στοιχεία των ιαματικών πηγών, τόσο δημοτικής διαχείρισης όσο και κρατικής. Το μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι 5.000.000 ευρώ, με 80% κρατική συμμετοχή και 20% συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 80% θα το εκπροσωπεί ο εκάστοτε υπουργός Τουρισμού, ο οποίος θα ορίζει και τη διοίκηση της ΙΠΕ ΑΕ.
Τι προβλέπει το προσχέδιο νόμου
Στο προσχέδιο νόμου προβλέπονται επίσης τα εξής:
1. Στη διαχείριση της ΙΠΕ ΑΕ, εκτός από τις ιαματικές πηγές περνά μαζί και ο περιβάλλων χώρος σε ακτίνα χιλίων μέτρων.
2. Υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης που έχουν κάνει οι δήμοι εξακολουθούν να ισχύουν. Όμως, στη θέση του δήμου-εκμισθωτή, υπεισέρχεται αυτοδικαίως η ΙΠΕ, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των αντισυμβαλλομένων.
3. Ένα ποσοστό επί του τιμήματος ή επί των κάθε είδους αποδόσεων, τα οποία θα εισπράττει η ΙΠΕ από την αξιοποίηση των λουτρών, θα αποδίδεται στον οικείο δήμο ή στον φορέα του Δημοσίου ή την Δημόσια Επιχείρηση όπου ανήκει το περιουσιακό στοιχείο. Το ύψος του θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.
Ακολούθησε συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης. Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Παπαστεργίου "εξηγήσαμε στον υπουργό ότι το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περπατήσει. Οι λόγοι είναι πολλοί. Υπάρχουν δήμοι που έχουν έτοιμες πηγές, έχουν κάνει επενδύσεις, τις λειτουργούν, δεν είναι δυνατόν να τους τις αφαιρέσεις".
Από την πλευρά του ο κ. Γαρδέρης πρότεινε η συμμετοχή των δημοτικών ιαματικών λουτρών στην ΙΠΕ ΑΕ να είναι εθελοντική. Όποιοι δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται ιαματικές πηγές και θέλουν να συνεχίσουν, να μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Όσοι, πάλι, θέλουν να τις παραχωρήσουν στην ΙΠΕ ΑΕ, να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η ΙΠΕ ΑΕ δεν τις αξιοποιήσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πέντε ετών. Ζητήθηκε επίσης, να συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΠΕ ΑΕ καθώς και να συμμετάσχει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Πηγή: https://www.voria.gr/article/teped-gia-ta-iamatika-loutra-proothi-i-kivernisi---antidroun-i-dimarchi?fbclid=IwAR12gAEbqWFFmsQiFCEOkkX7JERwA8uPFqnlqQlk3XV-29e2iye5ZvLqRgM