Τελευταία Νέα :

"LIANOKLADI RIVER TENNIS 2015" Πως παίζεται το παιχνίδι ,όροι & κανόνες.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δείτε σχετικό βίντεο:

https://youtu.be/6L_2a7K4hk8


1. Το Γήπεδο

Το γήπεδο θα πρέπει να είναι ορθογώνιο, τουλάχιστον 16μ με ανώτατο όριο τα 20 μέτρα και μήκος τουλάχιστον 8μ, με ανώτατο όριο πλάτους 9μετρα.

Το γηπεδο θα πρέπει να χωρίζεται στην μέση από ένα δίχτυ  κρεµασµένο σε σχοινί ή µε μεταλλικό σύρμα, το οποίο έχει μέγιστη διάμετρο 0.8 εκ. και τα άκρα του είναι ενωμένα ή περασμένα πάνω από δυο πασσάλους.

Οι γραμμές του γηπέδου πρέπει να είναι μεταξύ 2,5 και 5cm πλάτος, εκτός από την γραμμή βάσης που μπορεί να είναι μέχρι και 10 εκατοστά πλάτος.

Όλες οι μετρήσεις του γηπέδου θα πρέπει να γίνουν προς τα έξω από τις γραμμές και όλες οι γραμμές του γηπέδου πρέπει να είναι το ίδιο χρώμα σαφώς διαφορετικό από το χρώμα της επιφάνειας.



2. Επιφάνεια Παιχνιδιού

Το έδαφος πρέπει να αποτελείται από επίπεδη άμμο, όσο πιο ομοιόμορφη όσο το δυνατόν, χωρίς πέτρες, κογχύλια και με οποιοδήποτε άλλο αντικανονικό αντικείμενο. Η επιφάνεια του γηπέδου δεν πρέπει να παρουσιάζει κανένα κίνδυνο τραυματισμού για τους παίκτες.



3. Μόνιμα Εξαρτήματα



Τα μόνιμα εξαρτήματα του γηπέδου περιλαμβάνουν όχι µόνο το δίχτυ, τους πασσάλους, αλλά και την περίφραξη πίσω και στο πλάι, το κάθισμα του διαιτητή, τα καθίσματα γύρω από το γήπεδο και τους κατόχους τους, δηλαδή τον διαιτητή, τον κριτή για το foot fault, τους linesmen και τα παιδιά που μαζεύουν τις µπάλες (ballboys) στις αντίστοιχες μόνιμες θέσεις τους (respective places). 



4. Η Μπάλα

Στάδιο 2 (δηλαδή χαμηλή συμπίεση “πορτοκαλί”) μπάλες, όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο της ITF Approved Tennis Balls & Classified Court Surfaces Booklet.



5. Η ρακέτα

Η ρακέτα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 εκατοστά σε μήκος, 26 εκατοστά πλάτος και 38 χιλιοστά σε πλάτος προφίλ. Το κεντρικό τμήμα της επιφάνειας της ρακέτας μπορεί να έχει έναν απροσδιόριστο αριθμό οπών, διαμέτρου από 9 έως 13 χιλιοστά. Σε ένα μέγιστο 4 εκατοστών, περίμετρο από το εξωτερικό χείλος της ρακέτας, η διάμετρος, το μήκος και το σχήμα των οπών μπορεί να είναι διαφορετική, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν έχουν επίπτωση στην ουσία του παιχνιδιού. Η επιφάνεια χτυπήματος πρέπει να είναι επίπεδη, αλλά μπορεί να είναι λεία ή τραχιά και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 εκατοστά σε μήκος και 26 εκατοστά σε πλάτος.



6. Σκορ σε έναν Αγώνα

Ένας αγώνας μπορεί να παίχτει best of 3 sets (μια ομάδα διπλού χρειάζεται για να κερδίσει 2 σετ για να κερδίσει τον αγώνα) ή best of 5 set (μια ομάδα διπλού πρέπει να κερδίσει 3 σετ για να κερδίσει τον αγώνα). Η επιλεγμένη μορφή πρέπει να ανακοινωθεί εκ των προτέρων.



7. Μέτρημα στο σετ

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι βαθμολόγησης σε ένα σετ. Οι δύο κύριες μέθοδοι είναι το "Set Advantage" και το "Tie-break Set". Είτε η μια μέθοδος είτε η άλλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την προϋπόθεση να ανακοινωθεί πριν από την εκδήλωση. Αν το «Τάι μπρέικ Set" μέθοδος είναι να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει επίσης να ανακοινωθεί εάν το τελικό σετ θα παιχτεί ως "Set Tie-break" ή "Set Advantage".

α) "Set πλεονεκτήματος"

Ο παίκτης (ή οι παίκτες) που κερδίζει πρώτος τα έξι games κερδίζει ένα set και µε την προϋπόθεση ότι έχει δυο games διαφορά από τον αντίπαλό του. Αν χρειασθεί το set παρατείνεται μέχρι να κατορθωθεί αυτή η διαφορά.



β) "Tie-break Set"

Το σύστηµα του σπασίµατος της ισοπαλίας (tie break) µπορεί να εφαρµοστεί   σαν εναλλακτική λύση του συστήµατος ``set  πλεονεκτήµατος΄΄  της παραγράφου  (α)  αυτού του άρθρου,  αρκεί αυτή η απόφαση να έχει ανακοινωθεί πριν αρχίσει ο αγώνας. Σ’ αυτή την περίπτωση ακολουθούνται οι παρακάτω κανονισµοί :

Το σπάσιµο της ισοπαλίας εφαρµόζεται όταν το σκορ φτάσει στα «έξι όλα» game και σε όλα τα set, εκτός από το τρίτο ή το πέµπτο set ενός αγώνα, όπου θα παιχτεί ένα set πλεονεκτήµατος. Εκτός και αν έχει ανακοινωθεί κάτι διαφορετικό πριν αρχίσει ο αγώνας.



Το πιο κάτω σύστηµα θα χρησιµοποιηθεί σε αγώνα tie break.

1. Ο παίκτης που κερδίζει επτά (7) πόντους, κερδίζει το game και το set, µε την προϋπόθεση να προηγείται µε διαφορά δυο πόντους. Αν το σκορ φτάσει  «έξι όλα», το παιχνίδι θα παρασταθεί  μέχρι να κατορθωθεί η παραπάνω διαφορά.  Αριθμητικό  μέτρημα εφαρμόζεται σε όλη τη διάρκεια του tie break.

2. Ο παίκτης που έχει σειρά να σερβίρει, θα σερβίρει τον πρώτο πόντο.  Ο αντίπαλός του θα σερβίρει τον δεύτερο πόντο και τρίτο πόντο και από εκεί και πέρα κάθε παίκτης εναλλάξ θα σερβίρει δυο συνεχομένους πόντους, μέχρι να κριθεί ο νικητής του game και του set.

3. Οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα  μετά από κάθε 4 πόντους και όταν τελειώσει το tie break.



8. Μέτρηµα στο game.

Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πόντο, το σκόρ γι’ αυτόν είναι 15.

Εάν κερδίσει και τον δεύτερο πόντο το σκόρο είναι 30 γι’ αυτόν. Όταν κερδίσει τον τρίτο πόντο, το σκόρο είναι 40  και αν ο ίδιος κερδίσει και τον τέταρτο πόντο, κερδίζει ένα game εκτός :

Αν οι δυο παίκτες έχουν κερδίσει από τρείς πόντους,  το σκόρ είναι ισόπαλο και ο επόμενος πόντος που θα κερδιθεί από ένα παίκτη είναι και ο πόντος που κρίνει το game.



9. Σερβίρων και δέκτης του service.  

Οι ομαδες θα πρεπει να στεκονται στις αντιθετες πλευρες του φιλέ. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την  µπάλα ονοµάζεται σερβίρων και η άλλη ομάδα δέκτης του service.

Περίπτωση 1 :

Ο σερβίρων υποστηρίζει ότι ο δέκτης πρέπει να στέκεται µέσα από τις γραµµές που προσδιορίζουν το γήπεδό του. Είναι απαραίτητο ;

Απόφαση :

Όχι. Ο δέκτης µπορεί να στέκεται όπου θέλει, αρκεί να είναι από την δική του πλευρά.



10. Επιλογή γηπέδου και service.

 Το δικαίωµα της επιλογής πλευράς και το δικαίωµα να σερβίρει ή να δεχτεί την µπάλα πρώτος, αποφασίζεται µε το στρίψιµο του νοµίσµατος.

Η ομάδα που κερδίζει µπορεί να διαλέξει ή να αφήσει τον αντίπαλό του να διαλέξει πρώτος, αν θέλει :

α.  το δικαίωµα να σερβίρει ή να δεχτεί το service,  οπότε ο άλλος παίκτης θα διαλέξει γήπεδο ή

β. Το γήπεδο, οπότε ο άλλος παίκτης θα διαλέξει αν θέλει να σερβίρει ή να δεχτεί το service.  



11. Πότε οι παίκτες αλλάζουν γήπεδα.

Οι ομάδες αλλάζουν γήπεδα στο τέλος του πρώτου, τρίτου και κάθε µονού game και στο τέλος κάθε set, εκτός αν ο συνολικός αριθµός των games σ’ ένα set  είναι ζυγός, οπότε γίνεται αλλαγή ώσπου να τελειώσει το πρώτο game, του επόµενου set. Αν γίνει λάθος και δεν ακολουθήσουν οι ομάδες την σωστή σειρά,  πρέπει να πάνε στο σωστό γήπεδο,  αµέσως  µόλις ανακαλυφθεί το λάθος και να ακολουθήσουν πλέον την αρχική σωστή σειρά.



12. Η µπάλα είναι στο παιχνίδι (παίζεται).

Μια µπάλα είναι στο παιχνίδι από τη στιγµή που γίνεται το service. Αν δεν γίνει σφάλµα ή let, η ίδια µπάλα θα παιχθεί µέχρι να κριθεί ο πόντος.



13. Μπάλα που αγγίζει την γραµµή.

Η µπάλα που πέφτει πάνω σε γραµµή, θεωρείται ότι έπεσε µέσα στο γήπεδο που περικλείεται απ’ αυτή τη γραµµή.



14. Όταν η µπάλα ακουµπάει σε µόνιµα εξαρτήµατα.

Όταν η µπάλα που παίζεται ακουµπήσει σε µόνιµο εξάρτηµα (εκτός απ’ το δίχτυ,  τους πασσάλούς, ή το  µεταλλικό καλώδιο) πριν χτυπήσει η µπάλα στο έδαφος, τότε ο παίκτης/ομάδα χάνει τον πόντο.



15. Η σειρά των service. 

Η ομαδα που σερβιρει στο πρωτο game του set θα πρεπει ποιος από τους δυο παικτες θα σερβιρει για ολο το game. Παρομοιως με το ξεκινημα του δευτερου game η αντιπαλη ομαδα θα πρεπει να αποφασισει ποιος παικτης θα σερβιρει για ολοκληρω το game. Ο παρτενερ του παικτη που σερβιρε στο πρωτο game θα πρεπει να σερβιρει στο τριτο game, και ο παρτενερ του παικτη που σερβιρε στο δευτερο game να σερβιρει στο τεταρτο game.



16. Σειρά της υποδοχής.

Επιστροφη στο σερβις μπορουν να κανουν και οι δυο παικτες που βρισκονται στην αντιθετη πλευρα του φιλε.



17. Το service.

To service  γίνεται  µε τον εξής τρόπο :  Ακριβώς πριν αρχίσει να σερβίρει,  ο παίκτης στέκεται  µε τα δυο του πόδια πίσω από την βασική γραµµή,  κι ανάµεσα στη νοητή προέκταση της πλαϊνής γραµµής.  Τότε πετάει τη  µπάλα  µε το χέρι στον αέρα, προς όποια κατεύθυνση θέλει και πριν αυτή αγγίξει το έδαφος την χτυπάει µε την ρακέτα του. To service θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε τη στιγµή που η ρακέτα αγγίζει τη µπάλα. Αν ο παίκτης έχει  µόνο ένα χέρι, µπορεί να χρησιµοποιήσει την ρακέτα του για να πετάξει τη µπάλα.

Περίπτωση 1 :

Αν ένας παίκτης όταν σερβίρει πετάξει στον αέρα δυο ή περισσότερες µπάλες αντί για µία, χάνει το service ;

Απόφαση :

Όχι.  ∆ίνεται let και ο παικτης που σερβιρει επαναλαμβανει το σερβις. Σε περιπτωση που επαναληφθει το ιδιο σφαλμα, θεωρειτε σκοπιμο και ο παικτης/ομαδα χανει το ποντο.



18. Εκτέλεση του service.

 Κατά την εκτέλεση του service, ο σερβίρων πρεπει να καθεται οπου θελει πισω από το γηπεδο.

Η µπάλα που σερβίρεται πρέπει να περάσει πάνω από το δίχτυ και µέσα στο γήπεδο της αντιπαλης ομαδας.



ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟ SERVICE.



19. Foot Fault 

Ο σερβίρων πρέπει κατά τη διάρκεια του service :

α.  Να  µην αλλάζει θέση περπατώντας ή τρέχοντας.  Ο σερβίρων δεν θα θεωρηθεί ότι αλλάζει θέσεις περπατώντας ή τρέχοντας εάν κάνει  µικρές κινήσεις των ποδιών, που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά την αρχική του θέση.

β.  Να  µην ακουµπήσει  µε κανένα πόδι άλλη περιοχή εκτός από αυτή πίσω από τη βασική γραµµή και µεταξύ της νοητής προέκτασης της πλαϊνής γραµµής.

γ. Να μην τοποθετησει κανενα από τα δυο ποδια κατω από την βασικη γραμμη.

  

20. Λαθος service.

 To service είναι λανθασµένο :

α. Όταν ο σερβίρων παραβεί οποιαδήποτε από τα άρθρα 17, 18 και 19.

β. Όταν ο σερβίρων αστοχήσει να χτυπήσει τη µπάλα.

γ. Όταν η µπάλα που «σερβιρίστηκε» ακουµπήσει σε µόνιµο εξάρτηµα.

δ. Όταν η µπάλα που «σερβιρίστηκε» ακουµπήσει τον σερβιρων ή τον συμπαικτη του.



Περίπτωση 1 :

Αφού πετάξει τη  µπάλα στον αέρα και είναι έτοιµος να σερβίρει,  ο παίκτης αποφασίζει να µην τη χτυπήσει και να την ξαναπιάσει. Είναι άκυρο το service;

Απόφαση :

Όχι.



21. Πότε σερβίρουµε.

Ο σερβίρων δεν κάνει service  αν ο δέκτης της  µπάλας δεν είναι έτοιµος.  Αν ο δέκτης προσπαθήσει ν’  αποκρούσει το service,  θεωρείται έτοιµος.  Αν κατά κάποιο τρόπο ο δέκτης δείξει ότι δεν είναι έτοιµος και ο σερβίρων κάνει service  έξω από τις γραµµές που ορίζουν το χώρο του service, τότε ο δέκτης δεν µπορεί να απαιτήσει σφάλµα στο service.



22. To let κατά την διαρκεια του service.

 Ένα service που αγγίζει το δίχτυ, την κορδέλα ή ταινία είναι στο παιχνίδι (κανένας κανόνας let).



23. Το let.

 Σε κάθε περίπτωση που δίνεται let  βάσει των κανονισµών ή για περιπτώσεις παρενόχλησης του παιχνιδιού,  θα πρέπει να ξαναπαιχθεί ο πόντος.

Περίπτωση 1 :

Αν η µπάλα που παίζεται σπάσει, πρέπει να δοθεί let ;

Απόφαση : Ναι.

Περίπτωση 2: Εάν, κατά τη διάρκεια ενός πόντου, μία από τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου σπάσει, πρέπει να δοθεί let;

Απόφαση: Ναι.

Περίπτωση 3: Αν κάποιο μέλος της ομάδας που υποδέχεται δεν είναι έτοιμη όταν η μπάλα σερβίρετε πρέπει να δοθεί let;

Απόφαση: Ναι



24.  Πότε ο παίκτης χάνει πόντο. 

Μια ομάδα χάνει τον πόντο όταν :

α. Αποτύχει να επιστρέψει την µπάλα πριν αυτή χτυπήσει στο έδαφος και να την στείλει πάνω απ’ το δίχτυ.

β.  Επιστρέψει την  µπάλα και αυτή χτυπήσει στο έδαφος,  σε  µόνιµο εξάρτηµα ή άλλο αντικείµενο που βρίσκεται έξω από τις γραµµές που προσδιορίζουν το γήπεδο του αντιπάλου του, ή

γ. Χτυπά την  µπάλα  µε βολέ και αποτυγχάνει να την γυρίσει σωστά, ακόµη και όταν στέκεται έξω από το γήπεδο του, ή

δ.  Ενώ παίζεται η  µπάλα την ``κουβαλάει΄΄ ή την κρατάει σκόπιµα πάνω στη ρακέτα του, ή σκόπιµα την χτυπάει περισσότερο από µια φορά, ή

ε.  Ο παίκτης ή η ρακέτα του την οποία κρατάει ή οτιδήποτε φοράει αγγίζει το δίχτυ, τους πασσάλους, το σχοινί ή το σύρµα που είναι κρεµασµένο το δίχτυ,  την κορδέλα, ή το έδαφος του αντιπάλου γηπέδου, την ώρα που παίζεται η µπάλα, ή

στ. Χτυπήσει την µπάλα µε βολέ πριν αυτή περάσει το δίχτυ, ή

ζ. Η µπάλα που παίζεται αγγίζει τον ίδιο, ή οτιδήποτε φοράει ή κρατάει αυτός εκτός από τη ρακέτα που έχει στο χέρι ή στα χέρια του, ή

η. Πετάξει την ρακέτα και χτυπήσει την µπάλα, ή

θ.  Αλλάξει σκόπιµα το σχήµα της ρακέτας του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.



Περίπτωση 1 :

Σ’  ένα service  η ρακέτα φεύγει απ’ το χέρι εκείνου που σερβίρει και ακουµπάει στο δίχτυ πριν.  Είναι σφάλµα ή χάνει τον πόντο ο παίκτης ;

Απόφαση : Ο σερβίρων χάνει τον πόντο, γιατί η ρακέτα που ακούµπησε στο δίχτυ ενώ παιζόταν η µπάλα.



Περίπτωση 2 :

Ο Α και ο Β παίζουν εναντίον των Γ και ∆, ο Α σερβίρει στον ∆, ο Γ ακουµπάει το δίχτυ πριν η  µπάλα χτυπήσει στο έδαφος. Καταλογίζεται σαν σφάλµα γιατί η µπάλα πέφτει έξω από το γήπεδο των αντιπάλων. Ο Γ και ο ∆ χάνουν τον πόντο ;

Απόφαση:

Ο καταλογισµός του σφάλµατος είναι λανθασµένος. Ο Γ και ο ∆ είχαν ήδη χάσει τον πόντο πριν ο διαιτητής φωνάξει σφάλµα, γιατί ο Γ ακουµπάει το δίχτυ την ώρα που ακόµα παιζόταν η µπάλα.



Περίπτωση 3:

Ένας παίκτης στέκεται έξω από το γήπεδο του service  και η  µπάλα που σερβίρει ο αντίπαλός του τον χτυπά πριν χτυπήσει στο έδαφος. Κερδίζει ή χάνει πόντο ;

Απόφαση :

Ο παίκτης που χτυπήθηκε χάνει τον πόντο.



Περίπτωση  4 :Ένας παίκτης στέκεται έξω από το γήπεδο και χτυπάει την µπάλα µε βολέ ή την πιάνει µε το χέρι του και υποστηρίζει ότι ο πόντος είναι δικός του, επειδή η µπάλα πήγαινε σίγουρα έξω από το γήπεδο.

Απόφαση :

Σε καµιά περίπτωση δεν του ανήκει ο πόντος αυτός, γιατί :

Α. Αν πιάσει την µπάλα, χάνει τον πόντο.

Β. Αν χτυπήσει  µε βολέ και κάνει άκυρη επιστροφή,  χάνει τον πόντο.

Γ.  Αν χτυπήσει  µε βολέ και κάνει έγκυρη επιστροφή,  τότε η  µπάλα συνεχίζει να παίζεται.



25. Σωστή επιστροφή της µπάλας.

 Είναι σωστή η επιστροφή :

α. Εάν η  µπάλα ακουµπήσει το δίχτυ, τους πασσάλους, τις ράβδους του µονού ή το σχοινί, το µεταλλικό καλώδιο, την κορδέλα ή τη λωρίδα µε την προϋπόθεση ότι θα περάσει από πάνω και θα πέσει µέσα στο γήπεδο, ή

β. Εάν γίνει επιστροφή της  µπάλας έξω από τους εξωτερικούς πασσάλους, ψηλότερα ή χαµηλότερα απ’ το ύψος του διχτύου, ακόµα και αν αγγίζει τους παραπάνω πασσάλους, αρκεί να πέσει µέσα στο σωστό γήπεδο, ή

δ. Εάν η ρακέτα ενός παίκτη περάσει πάνω από το δίχτυ,  αφού έχει επιστρέψει την µπάλα, αρκεί η µπάλα να έχει περάσει το δίχτυ πριν παιχτεί και ότι η επιστροφή είναι κατά τα άλλα κανονική, ή

ε. Εάν ένας παίκτης πετυχαίνει να επιστρέψει την µπάλα ενός service ή ενός χτυπήµατος, που χτυπάει πάνω σε µια άλλη µπάλα µέσα στο γήπεδο.



26.  Πότε ένας παίκτης παρενοχλείται.

Σε περίπτωση που ένας παίκτης εµποδίζεται να χτυπήσει την µπάλα, από κάτι που δεν  µπορεί να ελέγξει εκτός από τα  µόνιµα εξαρτήµατα του γηπέδου, δίνεται let.



Περίπτωση 1:

Ένας θεατής µπαίνει στο δρόµο ενός παίκτη κι αυτός δεν καταφέρνει να επιστρέψει την µπάλα. Μπορεί να ζητήσει let.

Απόφαση :

Ναι, αν κατά τη γνώµη του διαιτητή ο παίκτης ενοχλήθηκε από κάτι που δεν  µπορεί να ελέγξει,  εκτός αν αυτό οφείλεται στα  µόνιµα εξαρτήµατα του γηπέδου ή στη διάταξη του γηπέδου.



Περίπτωση 2 :

Μπορεί ένας παίκτης να ζητήσει let σύµφωνα µε το άρθρο 25, επειδή νόµισε ότι ο αντίπαλός του εµποδίστηκε από κάτι, και έτσι δεν περίµενε να του επιστραφεί η µπάλα;

Απόφαση :  Όχι.



Περίπτωση 3 :

Είναι έγκυρο το χτύπηµα όταν η µπάλα που παίζεται χτυπήσει µία άλλη µπάλα στον αέρα ;

Απόφαση :

Πρέπει να δοθεί let,  εκτός αν την  µπάλα την είχε πετάξει στον αέρα κάποιος από τους παίκτες,  οπότε ο διαιτητής αποφασίζει.



Περίπτωση 4 :

Αν ο διαιτητής ή κάποιος άλλος κριτής φωνάξει εσφαλµένα «λάθος» ή «out»  και  µετά διορθώσει την απόφασή του,  ποια από τις δύο αποφάσεις γίνεται δεκτή ;

Απόφαση :

Πρέπει να δοθεί let, εκτός αν, κατά τη γνώµη του διαιτητή, κανένας από τους παίκτες δεν εµποδίστηκε στο    παιχνίδι του,  οπότε η διορθωµένη απόφαση θα υπερισχύσει.



Περίπτωση 5 :

Είναι έγκυρο το χτύπηµα όταν η  µπάλα ακουµπήσει σε κινητό ή ακίνητο αντικείµενο µέσα στο γήπεδο ;

Απόφαση :

Είναι έγκυρο,  εκτός αν το ακίνητο αντικείµενο αυτό µπήκε στο γήπεδο αφού άρχισε να παίζεται η  µπάλα,  οπότε δίνεται let.  Αν η  µπάλα που παίζεται χτυπήσει ένα αντικείµενο που κινείται κατά µήκος ή πάνω από το χώρο του γηπέδου, πρέπει να δοθεί let.



27. Ο ρόλος της διαιτησίας.

Στους αγώνες που ορίζεται διαιτητής,  η απόφασή του είναι τελική,  αλλά όταν ορίζεται και επιδιαιτητής,  είναι δυνατόν να γίνει προσφυγή σ’ αυτόν για µια απόφαση του διαιτητή σε θέµατα κανονισµών και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση του διαιτητή είναι τελεσίδικη.

Σε αγώνες που τοποθετούνται βοηθοί του διαιτητή  (επόπτες γραµµών, κριτές για το δίχτυ, κριτές για το foot fault) οι αποφάσεις τους είναι τελικές, σε ότι αφορά το γεγονός που σηµειώνουν, εκτός αν κατά τη γνώµη του διαιτητή, γίνει ολοφάνερο λάθος. Τότε αυτός έχει το δικαίωµα να αλλάξει την απόφαση ενός κριτή ή να δώσει let.  Όταν ένας κριτής δεν  µπορεί να δώσει σίγουρη απόφαση, το δηλώνει στον διαιτητή, ο οποίος θ’ αποφασίσει. Σε περίπτωση που δεν µπορεί ν’ αποφασίσει ούτε ο διαιτητής, δίνεται let.

Σε αγώνες Davis Cup  ή άλλους οµαδικούς αγώνες όπου ο επιδιαιτητής κάθεται  µέσα στο γήπεδο, µπορεί ν’  αλλάξει οποιαδήποτε απόφαση του διαιτητή ή να του υποδείξει let. (Σε non – neutral διαιτητή).

Ο επιδιαιτητής µπορεί κατά την κρίση να διακόψει σε οποιαδήποτε στιγµή έναν αγώνα λόγω σκότους ή κακής κατάστασης του γηπέδου ή του καιρού. Σε κάθε περίπτωση διακοπής του αγώνα,  το προηγούµενο σκορ και η προηγούµενη κατοχή των γηπέδων διατηρούνται όπως ήταν, εκτός αν ο επιδιαιτητής και οι παίκτες συµφώνησαν οµόφωνα διαφορετικά.



Περίπτωση 1 :

Ο διαιτητής δίνει let, αλλά ο ένας παίκτης υποστηρίζει ότι ο πόντος δεν πρέπει να ξαναπαιχθεί. Πρέπει  να ζητηθεί η απόφαση του επιδιαιτητή ;

Απόφαση : Ναι. Μια ερώτηση πάνω στους κανονισµούς του τένις, δηλαδή κάτι που να έχει σχέση  µε την εφαρµογή τους πάνω σε συγκεκριµένη περίπτωση πρέπει να αποφασισθεί πρώτα απ’  τον διαιτητή.  Αν όµως αυτός δεν είναι βέβαιος ή αν κάποιος παίκτης διαµαρτυρηθεί για την απόφασή του, τότε ο επιδιαιτητής καλείται να αποφασίσει και η απόφασή του είναι τελική.



Περίπτωση 2 :

Μια µπάλα δίνεται out, αλλά ο παίκτης υποστηρίζει ότι η µπάλα ήταν καλή. Μπορεί ο επιδιαιτητής να επέµβει και να αποφασίσει ;

Απόφαση :

Όχι.  Αυτό είναι κάτι που σχετίζεται  µε το τι πραγµατικά έγινε στη συγκεκριµένη στιγµή και η απόφαση των κριτών και του διαιτητή είναι τελεσίδικη.



Περίπτωση 3 :

Μπορεί ο διαιτητής να ακυρώσει την απόφαση ενός κριτή αφού έχει παιχθεί ο πόντος, αν κατά τη γνώµη του έχει γίνει ολοφάνερο λάθος ;

Απόφαση :

Όχι.  Ο διαιτητής  µπορεί να ακυρώσει την απόφαση ενός κριτή  µόνο αµέσως µόλις αντιληφθεί το λάθος.



Περίπτωση 4 :

Ο κριτής δίνει την  µπάλα  «άουτ». Ο διαιτητής δεν τη βλέπει καθαρά, νοµίζει ότι  µάλλον η  µπάλα ήταν  µέσα. Μπορεί να διορθώσει την απόφαση του κριτή ;

Απόφαση :

Όχι.  Ο διαιτητής  µπορεί να διορθώσει  µια απόφαση  µόνο αν είναι απόλυτα σίγουρος πως η απόφαση αυτή ήταν λανθασµένη.  Μπορεί να ακυρώσει µια µπάλα που δόθηκε από έναν κριτή µέσα, µόνο αν δει καθαρά ότι υπήρχε διάστηµα  µεταξύ της  µπάλας και της γραµµής προς τα έξω και µπορεί επίσης να διορθώσει µια µπάλα που δόθηκε «άουτ» ή “fault” από ένα κριτή, µόνο αν δει τη µπάλα να χτυπάει πάνω στη γραµµή ή να πέφτει µέσα από τη γραµµή.



Περίπτωση 5 :

Μπορεί ένας linesmen ν’ αλλάξει την απόφασή του, αφού ο διαιτητής ανακοινώσει το σκορ ;

Απόφαση :

Ναι. Εάν ένας linesmen διαπιστώσει ότι έκανε λάθος, µπορεί να κάνει διόρθωση αρκεί αυτή να γίνει αµέσως.



Περίπτωση 6 :

Ένας παίκτης υποστηρίζει ότι η απόκρουσή του είναι καλή,  ενώ ο κριτής έχει δώσει «άουτ». Μπορεί ο διαιτητής να αναιρέσει την απόφαση του κριτή ;

Απόφαση :

Όχι.  Ο διαιτητής δεν πρέπει να αναιρέσει την απόφαση ενός κριτή, λόγω διαµαρτυρίας ή προσφυγής του παίκτη.



28.   Συνέχεια παιχνιδιού και περίοδοι ανάπαυσης.

Το παιχνίδι είναι συνεχές από το πρώτο service µέχρι να τελειώσει ο αγώνας, σύµφωνα µε τους κάτω όρους :



α.  Στην αλλαγή των γηπέδων δίνεται χρόνος το πολύ ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων από τη στιγµή που η µπάλα σταµατάει στο τέλος του game, µέχρι τη στιγµή που χτυπάει η µπάλα στο service, για τον πρώτο πόντο του επόµενου game. Ο διαιτητής µπορεί να επέµβει όταν υπάρχει ενόχληση που κάνει τη διεξαγωγή του αγώνα  µη συνεχή. Οι οργανωτές διεθνών τουρνουά που είναι αναγνωρισµένα από τη ∆ιεθνή Οµοσπονδία Beach Tennis, µπορούν να αποφασίζουν πόσο χρόνο θα επιτρέπουν  µεταξύ των πόντων, που πάντως δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι δευτερόλεπτα.



β.  Το παιχνίδι δεν πρέπει να διακόπτεται,  να καθυστερείται ή να εµποδίζεται για να ανακτήσει ένας παίκτης τις δυνάµεις του,  το ρυθµό της αναπνοής του ή την φυσική του κατάσταση.  Σε περίπτωση,  όµως, τραυµατισµού ο διαιτητής µπορεί να επιτρέψει µια διακοπή τριών λεπτών για την περιποίηση αυτού του τραυµατισµού.



γ.   Αν κάτω από συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνεται ο παίκτης,  τα ρούχα του,  τα παπούτσια του ή οποιοδήποτε  µέρος του εξοπλισµού του (εκτός από την ρακέτα του)  έρθουν σε τέτοια κατάσταση που είτε δεν είναι δυνατόν να χρησιµοποιηθούν , είτε δεν είναι επιθυµητό για τον παίκτη να τα χρησιµοποιήσει, ο διαιτητής τότε διακόπτει το παιχνίσι µέχρι να διορθωθεί η κατάσταση.



δ.  Ο διαιτητής  µπορεί να διακόψει ή να καθυστερήσει το παιχνίδι οποτεδήποτε θεωρήσει πως αυτό είναι απαραίτητο.



ε.  Μετά το τρίτο set  ή σε αγώνα γυναικών µετά το δεύτερο set, οι παίκτες µπορούν να ξεκουραστούν µέχρι 1ο λεπτά, σε χώρες όµως που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος µεταξύ 15 βόρεια και 15 νότια του ισηµερινού, µπορούν να ξεκουραστούν 45  λεπτά ή και περισσότερο όταν αυτό επιβάλλεται από περιστάσεις που δεν εξαρτώνται από τους παίκτες , ο διαιτητής επίσης µπορεί ακόµα και να διακόψει τον αγώνα για όσο χρόνο θεωρεί απαραίτητο σε αυτές τις περιπτώσεις.  Εάν ο αγώνας διακοπεί και δεν συνεχιστεί έως την άλλη ηµέρα,  η ανάπαυση θα δοθεί  µετά το τρίτο set  στους άνδρες και  µετά το δεύτερο set  στις γυναίκες.  Αν ένα set  διακοπεί στη  µέση και διεξαχθεί την άλλη ηµέρα, θα µετρήσει σαν ένα ολόκληρο set. Αν ένας αγώνας διακοπεί και δεν συνεχιστεί την ίδια ηµέρα, µέσα σε 10 λεπτά, τότε η ανάπαυση µπορεί να πραγµατοποιηθεί  µόνο ύστερα από τρία συνεχόµενα set  (στις γυναίκες ύστερα από δυο), όπου η ολοκλήρωση ενός ηµιτελούς set υπολογίζεται σαν ένα set.

Κάθε χώρα ή οργανωτική επιτροπή ενός τουρνουά αγώνα ή αθλητικής αναµέτρησης εκτός των ∆ιεθνών Πρωταθληµάτων Τένις (Davis Cup  και το Fed Cup)  είναι ελεύθερη να τροποποιήσει ή να παραλείψει αυτή τη διάταξηαπό τους κανονισµούς της, αρκεί να το ανακοινώσει πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων.

στ. Η οργανωτική επιτροπή ενός τουρνουά έχει το δικαίωµα να αποφασίζει τον χρόνο που θα επιτρέπεται στους παίκτες για να ζεσταθούν πριν από τον αγώνα, αλλά δεν πρέπει ο χρόνος αυτός να ξεπερνά τα πέντε λεπτά και θα ανακοινώνεται πριν αρχίσουν οι αγώνες.

ζ. Όταν υπάρχει εγκεκριµένο σύστηµα τιµωρίας (point penalty system). Ο διαιτητής πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του µε βάση αυτό το σύστηµα. η.  Σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου που καθορίζει ότι το παιχνίδι πρέπει να είναι συνεχές,  ο διαιτητής,  αφού προειδοποιήσει, µπορεί να αποκλείσει τον παίκτη που είναι υπεύθυνος.



29. Διόρθωση σφαλμάτων

Κατ 'αρχήν, όταν ένα λάθος σε σχέση με τους Κανονισμού του Beach Tennis ανακαλύπτεται,  θα σταθεί. Λάθη έτσι ανακάλυψε διορθώνεται ως εξής:



Λάθος: Παίκτης σερβίρει εκτός σειράς.



Στα games: Οι πόντοι παραµένουν. ∆ιορθώνουµε αµέσως .

Εάν το game ολοκληρωθεί η σειρά στο service  παραµένει ως έχει.  

Στο tie-break: Οι πόντοι παραµένουν. ∆ιορθώνουµε αµέσως .Εάν το game ολοκληρωθεί η σειρά στο service  παραµένει ως έχει.



Λάθος: Στην αλλαγή γηπέδου. Οι πόντοι παραµένουν. ∆ιορθώνουµε αµέσως.



Λάθος: Αλλαγή στις µπάλες. Εάν γίνει λάθος, αυτό θα πρέπει να διορθωθεί όταν ο παίκτης ή το ζευγάρι πρέπει να ξανασερβίρουνε. 

Όχι αλλαγή στις  µπάλες πριν το tie – break.
Share this Article on :
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © LIANOKLADI NEWS Published by lianokladinews | Designed By Internet Solution