Το αρμάθιασμα του καπνού γίνεται είτε στο χέρι όπου ένα ένα φύλλο το περνούν από το κοτσάνι σε σπάγκο μήκους 2 ως 3 μέτρα με μια βελόνα είτε γίνεται με μηχανή.
Τις αρμάθες τις κρεμούν σε ειδικό ξηραντήρι -κρεμανταλάς -και τις ξηραίνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και τον αέρα.
Ορισμένες ξενικές ποικιλίες σήμερα ξηραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια, τους λεγόμενους φούρνους.
Ανάλογα με τον τρόπο που αποξηραίνονται τα καπνά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Εκείνα που αποξηραίνονται στον ήλιο είναι τα ανατολικού τύπου, μπασμάς, τσεμπέλι κλπ., ενώ εκείνα που αποξηραίνονται μέσα στους φούρνους αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία όπως είναι τα Βιρτζίνια. Τέλος η τρίτη κατηγορία είναι αυτή που αποξηραίνεται σε σκιά όπως τα Μπέρλευ.
Μετά την αποξήρανση οι αρμάθες μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου τις κρεμούν στην οροφή ή τις τοποθετούν στο πάτωμα σε αλλεπάλληλες στρώσεις (μπασκί όπου τα φύλλα παθαίνουν ειδική ζύμωση, διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην ανάψουν ή μουχλιάσουν ) .
Τον Οκτώβριο με Νοέμβριο γίνεται η χωρική επεξεργασία που έχει σαν σκοπό την καλή συντήρηση, κανονική ζύμωση, διαλογή των φύλλων και το διαχωρισμό τους σε διάφορες ποιότητες. Κατόπι συσκευάζονται τα πρώτα δέματα τα παραγωγικά, όπως λέγονται που είναι έτοιμα για πώληση στον έμπορο.
Τα παραγωγικά δέματα αγοράζονται από τους καπνέμπορους ,μεταφέρονται στις καπναποθήκες όπου γίνεται βιομηχανική επεξεργασία, δηλαδή εμπορική. Τα φύλλα χωρίζονται σε 4 με 5 ποιότητες, γίνονται πάλι δέματα μεταφέρονται σε άλλες αποθήκες, όπου γίνεται νέα ζύμωση κατά τους μήνες Μάιο με Ιούνιο. Κατόπιν δένονται με καναβάτσα και είναι έτοιμα για εξαγωγή, που γίνεται ένα χρόνο μετά από την συγκομιδή. Τώρα το λόγο έχει η βιομηχανία καπνού.
Τις αρμάθες τις κρεμούν σε ειδικό ξηραντήρι -κρεμανταλάς -και τις ξηραίνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και τον αέρα.
Ορισμένες ξενικές ποικιλίες σήμερα ξηραίνονται σε ειδικά ξηραντήρια, τους λεγόμενους φούρνους.
Ανάλογα με τον τρόπο που αποξηραίνονται τα καπνά χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Εκείνα που αποξηραίνονται στον ήλιο είναι τα ανατολικού τύπου, μπασμάς, τσεμπέλι κλπ., ενώ εκείνα που αποξηραίνονται μέσα στους φούρνους αποτελούν τη δεύτερη κατηγορία όπως είναι τα Βιρτζίνια. Τέλος η τρίτη κατηγορία είναι αυτή που αποξηραίνεται σε σκιά όπως τα Μπέρλευ.
Μετά την αποξήρανση οι αρμάθες μεταφέρονται στην αποθήκη, όπου τις κρεμούν στην οροφή ή τις τοποθετούν στο πάτωμα σε αλλεπάλληλες στρώσεις (μπασκί όπου τα φύλλα παθαίνουν ειδική ζύμωση, διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην ανάψουν ή μουχλιάσουν ) .
Τον Οκτώβριο με Νοέμβριο γίνεται η χωρική επεξεργασία που έχει σαν σκοπό την καλή συντήρηση, κανονική ζύμωση, διαλογή των φύλλων και το διαχωρισμό τους σε διάφορες ποιότητες. Κατόπι συσκευάζονται τα πρώτα δέματα τα παραγωγικά, όπως λέγονται που είναι έτοιμα για πώληση στον έμπορο.
Τα παραγωγικά δέματα αγοράζονται από τους καπνέμπορους ,μεταφέρονται στις καπναποθήκες όπου γίνεται βιομηχανική επεξεργασία, δηλαδή εμπορική. Τα φύλλα χωρίζονται σε 4 με 5 ποιότητες, γίνονται πάλι δέματα μεταφέρονται σε άλλες αποθήκες, όπου γίνεται νέα ζύμωση κατά τους μήνες Μάιο με Ιούνιο. Κατόπιν δένονται με καναβάτσα και είναι έτοιμα για εξαγωγή, που γίνεται ένα χρόνο μετά από την συγκομιδή. Τώρα το λόγο έχει η βιομηχανία καπνού.